Evime uygun kombi çeşitleri kapasiteleri

Evime uygun kombi çeşitleri kapasiteleri

EVİME UYGUN KOMBİYİ NASIL SEÇERİM

 
Kombi alacaklara tavsiyemiz aşağıda belirteceğimiz bilgileri incelemeden lütfen karar vermeyin!!!
 

Kombi yazıldığı veya okunduğu kadar basit olmayan gelişen teknoloji ile evimizin olmazsa olmazı haline gelmiş bir ihtiyaç ürünüdür. Bu ihtiyaç ürünü de kulaktan dolma bilgiler yahut satıcı firmaların yetersiz anlatımları ile kombi alımı yapmayı düşündüğünüzde karar vermenizin zor olduğunu biliyoruz. Bu sebepten dolayı sizleri sayfamızda geniş bir bilgi havuzunda buluşturmayı amaçlıyoruz. Aklınıza takılan konuları, size verilen bilgilerin kontrolünü ve en önemlisi bütçeniz doğrultusunda kombi seçimini yapabileceğiniz sayfamıza hoş geldiniz. 

 
Evet konumuza dönecek olursak gelin kombi çalışma prensiplerine bir göz atalım ve 7 ana başlık altında kombi yolculuğumuz başlasın.
  1. Kombi Nedir?
  2. Kombi Bağlantıları
  3. Kombilerde Yakıtlar ve Yanma
  4. Kombi Tipleri
  5. Hermetik Konvansiyonel Kombiler
  6. Hermetik Yoğuşmalı Kombiler
  7. Kombiler Hakkında Önemli Bilgiler

Kombi nedir?

 
En basit tabirle sıcak kullanım suyu hazırlama özelliği olan ev, işyeri gibi küçük ölçekli kapalı ortamların ısıtılmasından sorumlu bir cihazdır. Kombi ev veya işyeri ortamını çekilen tesisata göre radyatörler yada yerden ısıtma sistemi ile beslemektedir.
 
Evime uygun yoğuşmalı kombi
 

Kombi Bağlantıları

 
Kombi bağlantı ekipmanlarını incelediğimizde kombinizin alt bağlantı girişleri ;
  • Yanma sonucu oluşan atık gaz çıkışı
  • Isıtma devresine giden su girişi
  • Sıcak su musluğuna giden su girişi
  • Gaz yakıt bağlantı noktası
  • Şehir şebekesinden gelen su girişi
  • Isıtma devresinden dönen su girişi
  • Yoğuşma suyu gideri (yanlızca yoğuşmalı cihazlar) den oluşmaktadır.

Kombilerde Yakıtlar ve Yanma


Kombiler fabrikalarda doğalgaz kullanımına uygun şekilde  üretilmektedirler. Bazı kombiler yakıt olarak LPG ile çalışabilir hale getirilebilmektedir. Doğalgazın olmadığı alanlarda kombinizi LPG ile çalıştırmak istediğinizde evinize veya işyerinize uygun kombi seçimi için profesyonel ekibimiz ile temas kurabilirsiniz.
 

Kombi Tipleri 

Bacalı konvansiyonel kombi, bulunduğu ortamın havasını kullanır. Atık gaz, bina bacasından atılır. Kombinin düzenli çalışımı için bulunduğu ortam koşulları çok önemlidir.
Hermetik konvansiyonel kombi, bacalı kombinin aksine bina bacasına bağlanmazlar. Yanma odaları kapalı hücre tipidir. Cihaza entegre fan yardımıyla dışarıdan yanma havası alınır ve atık gaz dışarıya atılır. Çift cidarlı baca seti kullanılır.
Hermetik yoğuşmalı kombi, atık gaz üzerinde ısının bir kısmı tekrar kullanılır. Yoğuşma suyu tahliye bağlantısı gerekir. Konvansiyonel kombilere göre daha verimlidir. 

 


Kombiler Hakkında Önemli Bilgiler

Bugün herkes kombi seçimi yapacağı zaman ilk bakılan kombinin markası, kombinin dış tasarımı, kombinin boyutu gibi konulara odaklanıp, yanlış kombi seçimi yapmaktadırlar. Bu durum kombiden istenilen verim alınamadığı durumlarda da son tüketicide ciddi anlamda memnuniyetsizlik doğurmaktadır. Sıcak suyunuz istediğiniz oranda ısınmıyor mu ? yada kombinizi açtığınızda radyatörleriniz hemen ısıtmıyor mu ? konbiniz çok sesli mi? çalışmakta. Peki aldığınız yada almayı planladığınız kombinizin içerisinde kullanılan parçaların ne olduğunu hiç düşündünüz mü ? yani markası iyi bir kombi aldınız fakat içerisindeki parçaların ne olduğu konusunda bir fikriniz var mı ? Neden bu konuya değiniyoruz çünkü dış tasarımdan ziyade bizim için kombilerin içerisinde kullanılan malzemeler çok daha önemlidir. Gelin sizlere aldığınız yada almayı düşündüğünüz kombilerin malzemelerini tanıtalım. 

 

Temel Komponentler (bileşen)

  • Hava basınç sensörü
  • Sıcaklık sınırlayıcı
  • Ateşleme elektrodu
  • Plakalı eşanjör
  • Akış şalteri 
  • Boşaltma vanası
  • Genleşme tankı
  • Baca gaz bağlantısı
  • Fan
  • Eşanjör

Kombilere karşıdan bakıldığında beyaz sac plakadan yapılmış üzerinde birkaç düğmesi ve göstergesi bulunan bir cihaz görmektesiniz. Bu yazımızda sizler için kombinin röntgenini çekip, içerisinde kullanılan malzemeleri tanıtmaya çalışacağız. Nasıl ki bir cep telefonu alacağımızda sadece o cep telefonunun dış tasarımını değil de kamerasının pikselini, işlemcisini, pil ömrü gibi fonksiyonlarına da dikkat ediyorsak evimizin en değerli eşyası niteliğinde olacak olan kombimiz içinde geniş bir bilgi birikimi sahibi olmanıza yardımcı olmaya çalışacağız. 

 

Kombi yapımında kullanılan malzemeler

  • Kontrol paneli
  • Gaz valfi
  • Brülör
  • Eşanjör
  • Fan
  • Fark basınç şalteri
  • Sirkülasyon pompası
  • Genleşme tankı
  • Su girişi (sıcak kullanım suyu)
  • 3 yollu vana
  • Manometre
  • Emniyet ventili

Kontrol paneli 

Kontrol panelinin kombi üzerindeki görevi, adından da anlaşılacağı üzere kontrol elemanıdır. Yukarıda belirttiğimiz komponentlerin (bileşenler) koordineli çalışmasını sağlar. Kullanıcılar için kontrol paneli, kombi ile iletişiminizi sağlar, açma kapatma fonksiyonunu yönetir, arıza bildirim ve resetleme gibi işlemleri gösterir. Teknisyenler için kontrol paneli, kombi ile iletişimi sağlar, servis düzlemine giriş (teknisyenlere özel ayar) imkanı sunar, çalışma durumu hakkında bilgi alma imkanı sunar, arıza bildirim ve resetleme imkanı sunar.
Kombi kontrol paneli
 

Gaz valfi

Gaz yakıtın kombiye giriş noktasıdır. Kontrol panelinden gelen talebe göre brülöre gönderdiği gaz miktarını ayarlar. Minimum ve maksimum yanma basınçları gaz valfi üzerinden ayarlanır.
Kombi gaz valfi

Brülör

Gaz valfinden çıkan gaz brülöre gelir. Üzerinde bulunan elektrotlar ateşleme ve alev algılama için kullanılır. Gaz yakıtının yakıldığı komponenttir. Alev brülör üzerinde oluşur. Üzerindeki enjoksiyonlar gaz tipine göre seçilir.
Brülör
 

Eşanjör

Gazın yakılmasıyla oluşan ısı enerjisini içinden geçen suya aktararak suyun sıcaklığının artmasını sağlayan komponenttir. Konvansiyonel kombilerde genel olarak iki tip kullanılmaktadır.
  1. Ana eşanjör (primer eşanjör)
  2. Plakalı eşanjör (sekonder eşanjör)
Ana eşanjör  Plakalı eşanjör

Fan

Yanma işlemi için gerekli olan temiz havanın (oksijen) temininden sorumludur. Yanma sonucu oluşan atık gazların bacadan dış ortama atılmasını sağlar. Çalışma prensiplerine göre sınıflandırılır.
  1. Sabit hızlı fanlar (Tek kademeli, çift kademeli)
  2. Bodülasyonlu fanlar (Elektronik hız kontrolü)
Fan motoru 

Fark basınç şalteri (Diferansiyel basınç şalteri)

iki farklı renkteki hortum ile fan üzerindeki portlara bağlanır. Fanın atış ve emiz ağızlarındaki basınçların farkını kontrol eder. Atış ve emiş arasındaki basınç farkı yeterli değilse açık devreye geçerek cihazı durdurur.
 
Basınç şalteri

Sirkülasyon pompası

Isıtma devresindeki suyun dolaşımını sağlar. Isıtma devresinde dolaşan su üzerindeki ısıyı ortama verir (radyatörler, yerden ısıtma vb.). Kombide ısıtılan su ısıtma devresine gönderilir, üzerindeki ısıyı atıp soğuyan su yine ısıtılmak üzere kombiye döner. Çalışma prensiplerine göre kademeli veya modülasyonlu pompalar kullanılır.

Sirkülasyon pompası

Genleşme tankı

Isınan suyun hacmi artar. Kapalı devredeki suyun hacmi arttığında, fazlalık hacmi genleşme tankı içine alır. Kapalı devredeki basıncın artmasını önler.
 
Genleşme tankı
 

Su girişi (Sıcak kullanım suyu)

Soğuk su akışını algılar. Geçen suyun debisini ölçer. İçerisindeki debi limitörü ile geçen debiyi sınırlar. Elektronik karta bağlanır.
 

3 Yollu vana

Sekonder (plakalı) eşanjörü olan kombilerde kullanılır. Ana eşanjörde ısıtılan suyun plakalı eşanjöre yönlendirilmesini sağlar. 3 yollu vana ve 3 yollu vana motorundan oluşur.
3 yollu vana

Manometre

Kapalı devredeki (ısıtma tesisatı) suyun basıncını gösterir. 
Manometre göstergesi

Emniyet ventili

Kapalı devredeki (ısıtma tesisatı) suyun basıncı yükselir ise ventil açarak su hacmini azaltır ve basıncın 3 barın üzerine çıkmasını engeller
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.