Kalorifer Peteği Radyatör Hakkında Bilinmesi Gerekenler

11-03-2021 11:46
Kalorifer Peteği Radyatör Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalorifer Peteği (radyatör) nedir ?

 Radyatör en basit tabirle kalorifer peteğidir. Kalorifer peteği (radyatör), ısıtma sistemlerinde sıcak su dolaştırılarak ısıtmanın sağlandığı radyatör panellere verilen isimdir. Bu kalorifer petekleri (radyatör) imal edildikleri malzeme ve benzedikleri şekillere göre adlandırılabilmektedir. Başlıca kullanılan radyatör tiplerini sayacak olursak; döküm radyatör, dilimli çelik radyatör, panel radyatör, levha tipi çelik radyatör, alüminyum radyatör ve sadece elektrikli ısıtmada kullanılan elektrikli yağlı radyatörler olarak sıralanabilir. Gelin bu radyatör çeşitlerini biraz detaylı inceleyelim. Her radyatör çeşidinin bazı avantajları veya dez avantajları bulunabilmektedir. Örneğin dökme dilimli radyatörlerin avantajı radyatör parçalarının dilimlenebilmesi ve arızalı parçanın dilim halinde çıkartılıp yerine yeni dilim takılabilmesidir. Bu şu demek oluyor radyatörünüz ile ilgili bir problem yaşadığınızda radyatörünüzün tamamı değil problem yaşatan parça sökülüp, onarılabilir yada o parça değiştirilebilir. Ancak aynı zamanda dökme dilimli radyatörler ağırdır, işçiliği ve montaj edilme süresi de panel radyatöre oranla oldukça zordur. Panel radyatörler ise hafif, iyi görünümlü ve estetik radyatörlerdir. Ancak döküm radyatörlere göre daha kısa ömürlüdürler (5 ile 10 yıl arası markaya göre değişen garantileri bulunmaktadır)

 

Döküm Radyatör 

Döküm radyatörler ile ilgili aklınıza takılan sorular arasında taktırmayı düşündüğünüz duvarıma sığar mı ? soruları üzerine döküm radyatörler dilimler halinde imal edilmektedir. İstenilen kapasiteye göre özel olarak dilimler birleştirilmektedir. Pratik açıdan 30 dilime kadar gruplama yapılması önerilir. Zorunlu hallerde daha fazla dilimli gruplarda, gruba giriş ve çıkış farklı taraflarda olması gerekir. Dökme demirin korozyona dayanaklı olması nedeniyle döküm radyatörlerin kullanım ömürleri oldukça uzundur. Uzun süre radyatör değiştirmek istemeyen kişilerin tercihidir. Kaç bar basınca kadar kullanılabilir ? döküm radyatörler sıcak su sistemlerinde 4 bar basınca, buharlı sistemlerde ise 2 bar basınca kadar kullanılabilir. Daha yüksek basınçlar için özel imalat gereklidir.

Değişik hacimlerde kullanılmak üzere farklı konstrüksiyonları vardır. Her bir döküm radyatör dilimi 60 mm kalınlığında olup birbirlerine alttan ve üstten R 32 mm çelik nipeller ile bağlanır. TS 369 ve DIN 4703 de ısıl kapasiteleri belirlenmiştir.

Döküm radyatör

Döküm radyatör çeşitleri ve fiyatları için tıklayınız !!!

Dilimli Çelik Radyatör

Bu tip radyatörler en az 1,25 mm kalınlıkta pastan arındırılmış genel yapı çeliği Fe-37 özelliğine sahip saçtan yapılırlar dan oluşmaktadır. Üretimi preste şekil verilen ve yüzeylerinde katmer, çatlak, tufal ve ezikler bulunmayan iki yan yüzey levhası, bir dilimi oluşturacak şekilde punta veya benzer kaynak işlemi ile birleştirilirler. Elde edilen dilimler, birbirlerine vidalı çelik nipeller veya alın yüzeylerinden kaynatılarak üretilirler. 

Sıcak su sitemlerinde kullanılan, çelik radyatörlerde maksimum işletme basıncı 4 bar değerindedir. Çelik radyatörler, döküm radyatörlere göre daha hafif ve daha ucuzdurlar. Kaçakları kaynakla tamir edilebilir. En önemli sakıncalı, korozyona dayanıklı değildir. Bu nedenle kullanılan sistemlerin kapalı genleşme kaplı olması önerilir.

TS 4311’e göre dlimli çelik radyatörlerin gerçekleşmesi gereken minimum standart ısıl güçleri ve DIN 4703’e göre belirlenmiştir.

Çelik radyatör

Panel Radyatör

Yükseklikleri 30 cm, 40 cm, 50 cm, 60 cm ve 90 cm'den oluşmaktadır. Genişlikleri 40 cm, 50 cm, 60 cm, 70 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm, 110 cm, 120 cm, 130 cm, 140 cm, 150 cm, 160 cm, 170 cm, 180 cm, 190 cm, 200 cm, 2200 cm, 2400 cm, 2600 cm, 2800 cm, 3000 cm'den oluşmaktadır. Ülkemizde de en yaygın olarak kullanılan radyatör tipidir. Panel radyatörler esas olarak düz veya dalgalı levhalardan oluşur. En az 1,25 mm kalınlıkta pastan arındırılmış, genel yapı çeliği Fe-37 özelliğine sahip saçtan preste biçim verilerek yapılırlar. Ön ve arka yüz plakaları radyatörü meydana getirecek biçimde punta veya benzer kaynak işlemi ile birleştirilir. Genelde ön yüzleri düz olup, arka yüzleri düz veya düzlemsel kanatlı olabilir. Ön yüzeylerde ısı geçişi esas olarak ışınımla olurken, arka yüzeylerde ısı geçişi taşınımla olur. Kanatlar yüzeye temas direnci oluşturmayacak, tam temas olacak şekilde tespit edilmelidirler. Panel radyatörler kendi aralarında 5 farklı tipte bulunmaktadır. Tip 10-P, Tip 11-PK, Tip 21-PKP, Tip 22-PKKP,  Tip 33-DKEK toplamda en boy olarak 27 farklı ölçüde panel radyatör üretimi yapılmaktadır.

Kanatlar ise P, PK, PKP, PKKP, PKKPKP diye ayrılır. Seçilen kanat tipi ağırlık, su hacmi ve ısıl kapasite (verim) değerleri olmak üzere değişiklik gösterir. Ülkemizde genellikle PKKP Radyatör modeli diğerlerine kıyasla daha çok kullanılmaktadır. PK ne anlama gelmektedir açılımı,
P : Panel (Radyatörün ön yüzeyi)
K : Radyatör içerisinde bulunan Kanat Sayısıdır.
PKKP Radyatör açılımı ise : Panel-Kanat-Kanat-Panel olarak verilebilir. 

Panel Radyatör Kalorifer Peteği

Panel Radyatör Çeşitleri ve fiyatları için Tıklayınız !!!

Alüminyum Radyatör 

 Alüminyum radyatörler döküm ve ekstrüze olmak üzere 2 şekilde imal edilebilir. Döküm olanlar BSEN 1676 standardında verilen Al Si9Cu alaşımından ve et kalınlığı en az 1,5 mm olacak şekilde; ekstrüze olanlar ise AlMgSi alaşımına karşılık gelen, EN AW-606 dövme alüminyum alaşımından ve et kalınlığı en az 1,1 mm olacak şekilde imal edilmelidir. Dilimlerin birbirine bağlanmasında üzerlerine sağ ve sol olmak üzere R11/4″ whitworth boru vidası çekilmiş nipeller kullanılır. Dilimler gruplandırılırken bakır esaslı malzeme ile alüminyum yüzeyler doğrudan temas etmemelidir.

Alüminyum Radyatör

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.