Kombi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

10-03-2021 13:09
Kombi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kombi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1.Kombi nedir ? ve Hangi Malzemeden Yapılır ?

Dairenizin veya dükkanınızın ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan bir cihazdır. Kombi ismi (İngilizcede Combined/Birleşik) olarak adlandırılır.Çoğunlukla galvaniz çelik, bakır, DKP saç, bakır, plastik ve alüminyum parçalardan oluşmaktadır. Hafiftir, az yer kapladığı gibi kolay taşınabilen sessiz çalışan bir cihazdır.

2.Kombi hangi ekipmanlara sahiptir?

Isıtma sistemlerinde gerekli olan pompa, termostat, genleşme tankı ve kontrol panosu gibi zorunlu sistem olarak görülen emniyet ekipmanlarına sahiptir.

3.Kombi kullanmanın avantajları nelerdir?

Merkezi sistemlerin aksine, bireysel ısınma özgürlüğü sağlar. Bireysel ısınma özgürlüğü nedir? kullandığınız kadar yakar ve ödersiniz. Ayrıca size banyonuzda yada mutfağınızda sıcak kullanım suyu konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) ihtiyacınız ortadan kalkar.

4.Kombi küçük mekanlara mı uygundur?

Yakın bir geçmişe kadar küçük mekanlar için daha uygundu ancak gelişen teknoloji ile ortaya çıkan duvar tipi kaskad uygulamalar ile daha fazla alan ısıtılabilmeye başlamıştır.

5.Kombi nasıl? çalışır yada çalışma ilkesi nedir?

Kombi aynı şofbende olduğu gibi borudan gelen suyun bir eşanjör yardımı ile ısıtılması ilkesi üzerine çalışır.

6.Kombi kullanımı güvenli mi?

Kombilerde olumsuz hava şartlarından oluşabilecek tüm tehlikeler ile alakalı (baca tepmesine ve çekmemesine, aşırı ısınmalara, alev sönmesine, donmaya ve gaz kaçağına) karşı TSE standartlarının ön gördüğü her türlü önlem ve tertibat alınmıştır. Yani kombi kullanımı güvenlidir.

 

7.Kombi alırken nelere dikkat etmeliyim?

Öncelikle nasıl bir ürün alacağınız hakkında araştırma yapın. Bu araştırmaları yaparken (ürün şekli, tasarımı, kapasitesi, bölgenizde bulunan yetkili servis vs.) gibi konulara özen gösterin. İnternet üzerinden veya bölgenizde bulunan bayilerden ısıtma sistemleri ile ilgili broşür temin etmeye çalışın. Bilinen, geniş servis ağı olan ve güçlü firmaların ürünlerini tercih etmeye özen gösterin. Alacağınız üründe Mutlaka TSE damgası arayın. Seçim yaparken ürünün garanti sürelerini dikkate alın (her markanın kendine ait garanti süresi bulunmaktadır)

8.Kaç çeşit kombi vardır?

Kombiler çalışma prensibine göre bacalı, hermetik (üretimi yapılmamaktadır kullanımı serbesttir), baca fanlı (yarı hermetik üretimi bulunmamaktadır) olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Son dönemde gelen halk arasında zorunlu kombi yönetmeliği olarak bilinen ERP (Energy related Proucts)enerji ilişkili ürünler yönetmeliği gereği kombi üretimi yoğuşmalı kombi (%108 verim) olarak devam etmektedir. Diğer kombi üretimleri yapılmamaktadır. Ateşleme sistemine göre pilot alevli ve elektronik ateşlemeli olmak üzere iki gruba ayrılırlar.

9.Kombileri birbirinden ayıran özellikler nelerdir ?

Genelde kombilerin teknik özellikleri aynı olmasına rağmen gelişen teknoloji ile bu kombileri birbirinden ayıran başlıca özellikler ön plana çıkmaktadır (dijital kontrol paneli, full alev modülasyonu, yoğuşma teknolojisi, ön karışım teknolojisi yanma havası ayarı yapabilmesi, arıza uyarı sistemi, dış hava sondası ve oda termostadı ile kullanım, aşırı soğuklarda donmaya karşı koruma, pompa sıkışmasına engel olma) gibi ilave teknik özellikler ile kombiler birbirinden ayrılmaktadır.

10.Evim için hangi kombi çeşidini tercih etmeliyim?

21 Nisan 2018 tarihi itibari ile ülkemizde yürürlüğe giren ERP yönetmeliğince yoğuşmalı kombi dışında başka bir kombi çeşidi üretilmesi yasaklanmıştır. Bu nedenle evinizin için alabileceğiniz kombi yoğuşmalı kombi olması hem yakıt tasarrufu sağlayacak olup, hem de çevreye atılan atık gaz oranını minimuma indirecektir.

 

11.Yoğuşmalı kombilerin özelliği nedir?

En önemli özelliği az enerji tüketmesidir. Bu da faturanızda ciddi oranda düşüş sağlamasına yardımcı olacaktır. Bu cihazlar duman gazı içindeki su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave verim artışı ve enerji kazanırlar.

12.Evime kombi taktırmak ne kadar vaktimi alır.

Hayır evinize kombi taktırmak almaz. Kalorifer tesisatınız hazır ise kombi, çok kolaylıkla monte edilebilen bir cihazdır.(yaklaşık olarak 30 dakika)

13.Kombiler yalnızca doğal gaz ile mi çalışır?

Kombiler doğal gazın yanı sıra LPG ile de çalışır.(her kombi LPG destekli değildir mutlaka bilgi alınması gereklektedir)

14.Kombileri açık alanlara mı monte etmek gerekir?

Hayır kombiler açık balkona ve dış duvarlara monte edilemezler. Kapalı balkon ve ev içine monte edilebilirler. Banyolara monte edilmeleri kesinlikle yasaktır. Monte edildikleri mekanın havalandırılması ile ilgili gaz kuruluşları tarafından konmuş birtakım kurallar ve şartnameler bulunmaktadır.

15.Kombiyi kurduğum balkonun camekanlı olması gerekli midir?

Evet camekanlı veya plastik camla kapatılmış balkona kombi monte etmek mümkündür. Fakat yinede gaz kuruluşu tarafından yeterli havalandırma şartları aranmaktadır.

16.Kombinin ömrü ne kadardır?

Kombilerin ürün ekonomik ömrü, Sanayi Bakanlığı tarafından 15 yıl olarak belirlenmiştir.

17.Evdeki herkes kombiyi çalıştırabilir mi? Kullanımı karmaşık mıdır?

Kombilerin kullanımı çok basit olup, kullanımı (bulaşık makinesi veya çamaşır makinesi) kullanımı kadar kolaydır.

 

18.Kombim arızalandığında ne yapmalıyım?

Kombinizin bağlı bulunduğu markanın en yakın yetkili servisine başvurmanız gerekmektedir.

İmalattan kaynaklanan sorunlarınız için TMMOB Makine Mühendisleri Odası veya Türk Standartlar Enstitüsü'ne (TSE) başvurunuz.

19.Yazın sıcak su kullanmak istediğimde ne yapmalıyım?

Kombinizi yaz çalışma konumuna getirdiğinizde sadece kullanım sıcak suyu sağlarsınız.Radyatör devresi kapalı konumda olacağı için kombi sadece sıcak su ihtiyacınızı karşılamış olacaktır.

20.Geceleri kombiyi nasıl bir ayarda tutmalıyım?

Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük seviyede kombinizi çalıştırmak yeterli olacaktır. Kombimizi geceleri düşük bir derecede çalıştırmaz isek, kullanım saatlerinde kombiyi çalıştırdığımızda bina blokunun ısınması oldukça zaman alır. Bu da fazladan enerji tüketimini büyük oranda artar.

21.Kombiyi 24 saat açık tutmak zararlı mıdır?

Kombinin 24 saat açık tutulmasında herhangi bir sakınca yoktur.

22.Kombi sürekli yakıldığı halde yeterli ısınma sağlanamıyorsa ne yapılmalıdır?

Kombi sürekli açık tutulduğu halde eviniz veya dükkanınız ısınmıyor ise ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eksik veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesinde fayda vardır.

23.Kombimi kısa süre için kapatıp tekrar açarsam daha fazla mı yakıt harcar?

Evet. Örnek vermek gerekirse ev içerisinde 23 derecelik belli bir konfor ortamına ulaştık. Kombiyi kapattığımız zaman tekrar 23 dereceye ulaşmamız için daha fazla yakıt sarfiyatı gerekir. Bundan dolayı da kombiyi kapatmadan düşük seviyelerde kullanmak daha verimli olacaktır.

 

24.Kombimin sıcak su konumunda çalışması için en az ne kadar su gerekir?

Kombiler geneldi 2,5 lt./dk. su debisi ve 0,25 bar su basıncında dahi sıcak su üretebilmektedir.

25.Kombili bir evde, doğalgaz tasarrufu için kullanılmayan odanın radyatörlerini kapatmak veya kısmak doğru mudur?

Kombi sisteminde pompa yardımıyla devir daim söz konusudur. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç adet radyatörün çalışması önerilmektedir. Bazı odalar kapatılabilir ancak sistemin verimli çalışabilmesi adına en az üç adet peteğin çalışıyor olması gereklidir.

25.Bulunduğumuz yerde doğalgaz olmadığı için kombiyi tüpgazla çalıştırabilir miyiz?

Çalıştırılabilir. Ancak en az iki tüp gereklidir. Aynı anda iki tüpgaz kullanmanızı sağlayacak özel tüp gaz kiti kullanılmalıdır. Ancak tüpgaz fiyatları doğalgaza oranla pahalı olduğu için tercih edilmemektedir.

26.Merkezi sistemden kombi sistemine dönüş yapıldığında var olan radyatörlerimi kullanabilir miyim?

 

Kullanabilirsiniz.

27.Kombimin bakımı için neler yapmalıyım?

Her altı ayda bir yetkili servis çağrılarak özellikle kış aylarına giriş öncesinde tesisat filtrelerinin temizlenmesi ve bacalı kombilerde baca çekiş kontrolü ve temizliği gerekmektedir.

 

28.Evimdeki radyatör boruları tıkanırsa kombim bozulur mu?

Hayır. Kombi bozulmaz. Sadece arızaya geçer ve çalışması durur. Tıkanıklık giderildikten sonra kombi çalışmaya devam eder. Tesisatınızı yaptırmadan önce mutlaka yetkili kişilerce bilgi alınması önerilmektedir.

 

29.Kombinin ortalama ısı ayarı kaç derecede olmalıdır?

Kombi ısı ayarı binanın izolasyon ve dizayn özellikleri, mevsimsel geçişler ve tesisat türleri gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir. Isıtma sistemleri 90/70 OC' a göre dizayn edilmiştir. Ancak bu değer en yüksek ısı kayıplarına göre seçildiğinden genelde 80 ila 55 OC arasında bir sıcaklık yeterli olmaktadır.

30.Kombinin bar ayarı sıfırlanırsa kombi çalışır mı?

Kombi basıncı düşer ise kombi çalışmaz ve arızaya geçer. Kombi ortalama basıncı minimum 1 bar olmalıdır.

31.Kombinin yaz /kış konumu ne demektir?

Kış konumunda kombi hem kalorifer tesisatını ısıtır hemde şofben görevi görür. Mutfak banyo gibi mekanlara sıcak su konforu sağlar. Yaz konumunda ise sadece şofben görevi görmektedir.

32.Kombide garanti süresi nasıl ve ne zaman başlar?

Kombide garanti süresi yetkili servisin cihazı devreye alması ile başlar. Yetkili servis tarafından devreye alınmadan kullanılan cihazlar garanti kapsamı dışında kalır.

33.Türkiye'ye ilk kombi ne zaman hangi ile geldi?

Türkiye'de ilk kombi kullanımı 1988 yılında Ankara'da başlamıştır.

34.Oda termostadı kullanmalımıyım?

Evet kullanmalısınız. Oda termostadları evin ısısını daha hassas ayarladıkları için özellikle kombili sistemlerde tavsiye edilmekte ve ekonomi sağlamaktadır. 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.